امور حسابداری به عنوان یکی از پردرآمدترین مشاغل در سطح جهان شناخته می شود. حسابداران باتجربه می توانند با دستیابی به موقعیت هایی مانند حسابدار ارشد یا مدیر مالی درآمد قابل توجهی کسب کنند. تقاضا برای افراد مسلط به اصول حسابداری به طور پیوسته در حال افزایش است، زیرا هر کسب و کاری، صرف نظر از اندازه آن، به یک حسابدار ماهر نیاز دارد. با این حال، این سوال مطرح می شود: وظایف حسابدار چیست؟ شرکت ها و سازمان ها چه وظایفی را برای حسابداران محول می کنند؟ هدف این مقاله پرداختن به این سوالات است.
حسابداری چیست ؟
حسابداری شاخه ای از علم اقتصاد است که کاربردهای قابل توجهی در زمینه هایی مانند حقوق و تجارت دارد. به عبارت دیگر، حسابداری شامل تجزیه و تحلیل داده ها و گزارش های مالی مربوط به یک تجارت، سازمان یا هر فعالیت تجاری و غیر تجاری است که در یک واحد تجاری، موسسه یا شرکت انجام می شود. یک حسابدار تسلط قوی به اعداد و ریاضیات دارد و با تخصص خود در اصول و فرمول های حسابداری به طور موثر امور مالی هر سازمان یا موسسه ای را مدیریت می کند.
مطالعه بیشتر: ممیزی در حسابداری چیست
حسابدار کیست ؟
حسابدار فردی است که مسئول ثبت و طبقه بندی اطلاعات و گزارش های مالی در یک سازمان یا نهاد است. طبق چارت سازمانی واحد مالی و حسابداری، یک حسابدار ممکن است زیر نظر مدیر مالی کار کند. مدیر مالی فردی با تجربه و تخصص بیشتر در زمینه مالی و حسابداری است که وظیفه نظارت بر کار و عملکرد سایر کارکنان و افراد شاغل در بخش حسابداری را بر عهده دارد.
یکی از وظایف مدیر مالی تجزیه و تحلیل صورت های مالی و ارائه گزارش های دوره ای به مدیران اجرایی است. حسابدار همچنین موظف است به طور منظم گزارش عملکرد را به مدیر مالی ارائه دهد. حسابداران می توانند با قبولی در آزمون CPA به حسابداران رسمی تبدیل شوند. یک حسابدار رسمی واجد شرایط امضای گزارش های مالی و انجام خدمات تضمینی در مورد گزارش های تهیه شده توسط واحد حسابرسی شده است. در این مقاله وظایف حسابدار چیست ؟ بیشتر توضیح داده خواهد شد.
ویژگی ها و مهارت های یک حسابدار
یک حسابدار باید مهارت ها و شایستگی های مختلفی را کسب کند. یک حسابدار موفق کسی است که هم مهارت های نرم و هم مهارت های سخت و تخصصی مرتبط با رشته حسابداری را همراه با تجربه قابل توجه داشته باشد. برخی از مهارت های ضروری برای حسابداران عبارتند از:
- مهارت های ارتباط موثر و بین فردی
- توانایی های رهبری
- مهارت های مدیریت زمان
- مهارت های توجه به جزئیات
- مهارت های حل مسئله
- مهارت های تطبیق پذیری
- مهارت های تفکر انتقادی
- توانایی کار گروهی
- هوش هیجانی
- هوش تجاری
- مهارت ها و تکنیک های مذاکره
- مهارت های سازمانی
- مهارت های مدیریت استرس و حل تعارض
- مهارت های ارائه موثر
داشتن مهارت های ذکر شده برای موفقیت در حسابداری ضروری است. با این حال، آنها به تنهایی کافی نیستند. یک حسابدار موفق همچنین باید در طیف گسترده ای از مهارت های فنی خاص در زمینه حسابداری مهارت داشته باشد. این مهارت ها عبارتند از:
- تسلط به کامپیوتر
- تسلط بر نرم افزارهای ضروری مانند اکسل
- تخصص در نرم افزارهای تخصصی حسابداری و داشبوردهای مالی
- آشنایی با سیستم های مودیان
- تحلیل صورت های مالی
- مهارت محاسباتی قوی
مطالعه بیشتر : انواع حسابداری
تقسیمبندی انواع وظایف یک حسابدار
در این بخش از مقاله، به بررسی مسئولیت های مختلف یک حسابدار، دسته بندی و تفکیک این وظایف می پردازیم. به طور کلی، دستهبندیهای مختلفی از وظایفی که ممکن است به حسابدار محول شود عبارتند از:
- وظایف معمول و عمومی
- مسئولیتهای تخصصی و فنی
- وظایف روزانه
- مسولیت های هفتگی
- تعهدات ماهانه
- وظایف فصلی
- مسئولیتهای سالانه
- وظایف بر اساس تخصصهای حسابداری
- وظایف برحسب نوع صنعت
در ادامه برای هر یک از دستههای بعدی توضیح داده میشود.
وظایف معمول و عمومی یک حسابدار
مسئولیت های معمول و عمومی یک حسابدار شامل چندین وظیفه ضروری است که هر حسابدار باید در آن مهارت داشته باشد:
- آگاهی از استانداردهای جاری حسابداری
- مقررات و الزامات قانونی
- ثبت درآمدها و هزینه های شرکت
- تهیه و تنظیم صورت های مالی
- مدیریت تراکنش های بانکی
- نظارت بر حساب سود و زیان
- رسیدگی به حسابداری حقوق و دستمزد و محاسبه حقوق و دستمزد کارکنان
مسئولیت های تخصصی و فنی حسابدار
هنگامی که حسابدار بر وظایف و مسئولیت های عمومی تسلط پیدا کرد، می تواند مهارت های تخصصی و فنی کسب کند. این مسئولیت ها بسته به محل کار حسابداران متفاوت است و اجرای موفقیت آمیز آنها می تواند به بهبود موقعیت های شغلی و فرصت های شغلی منجر شود. وظایفی مانند جمعآوری دادهها، انجام تحلیلهای کامل صورتهای مالی و ارائه راهحلهایی برای بهینهسازی درآمد و هزینههای کسبوکارها در رده وظایف تخصصی قرار میگیرد.
مسئولیت های روزانه یک حسابدار
تعدادی از وظایف حسابدار چیست که باید به صورت روزانه انجام دهد که عبارتند از:
- ثبت کلیه رویدادهای مالی و معاملات سازمان
- سپرده گذاری وجه نقد و جمع آوری چک های صادر شده
- تطبیق رسیدها و صورتحساب های خرید و فروش
- بررسی و به روز رسانی سوابق موجودی کالا
- ارزیابی و مقایسه صورتهای مالی
- ارزیابی هزینه های ارسالی پرسنل
- ثبت حضور و غیاب و نظارت بر حقوق و دستمزد
- ارزیابی صحت سلامت مالی شرکت
مسئولیت های هفتگی یک حسابدار
- پردازش پرداخت های مستقیم، سود و کارمزد بانکی به صورت هفتگی
- بررسی مغایرت ها در صورتحساب های بانکی
- ثبت تراکنش های انجام شده در داخل سازمان
- مستندسازی صورتحساب های مشتریان
وظایف فصلی و سالانه حسابدار
مسئولیت های فصلی و سالانه حسابداران شامل وظایف زیر است:
- ثبت سند های حسابداری در دفتر روزنامه
- ارائه مالیات حقوق و دستمزد و لیست بیمه
- تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده
- ارسال اظهارنامه مالیاتی
- تهیه صورتهای مالی
- بستن حسابها
- مسئولیت ها بر اساس شاخه های حسابداری
حسابداری شاخههای مختلفی را در بر میگیرد که هر کدام دارای نقشها و مسئولیتهای متمایز برای متخصصان شاغل در آنها هستند. در بخش های بعدی وظایف حسابدار چیست در هر یک از این شاخه ها بررسی خواهد شد.
مسئولیت های حسابرسی
حسابرسی یکی از شاخه های مهم و کلیدی علم حسابداری است. این شامل بررسی دو مرحله ای از حساب های مالی شرکت ها یا موسسات است. مرحله اول توسط حسابداران داخلی شرکت و مرحله دوم توسط حسابرسان خارجی ماهر و با تجربه انجام می شود.
مطالعه بیشتر : تفاوت حسابداری و حسابرسی
وظایف حسابدار مالی
حسابدار مالی در داخل یک شرکت مسئولیت های مختلفی دارد. برخی از وظایف و تعهدات کلیدی یک حسابدار مالی شامل تهیه ترازنامه و صورت سود و زیان برای سازمان است.
مسئولیت های یک حسابدار مدیریتی
یکی از گرایش های نوظهور در حسابداری، حسابداری مدیریتی است. حسابدار مدیریتی نقش مهم و تعیین کننده ای در تصمیم گیری و شکل دادن به آینده یک سازمان ایفا می کند. حمایت از تصمیمات سازمانی یکی از مسئولیت های اولیه حسابدار مدیریتی است.
شرح وظایف حسابدار بازرگانی
حسابدارانی که در حسابداری بازرگانی تخصص دارند باید دانش و مهارت کافی در زمینه های مختلف از جمله بهره برداری از ماشین آلات اداری، گمرک، بازارهای سهام، معاملات داخلی و بین المللی و موضوعات مشابه داشته باشند. در نهایت حسابداران بازرگانی با تجربه و ماهر می توانند در شرکت های بازرگانی استخدام شوند.
وظایف حسابدار مالیاتی
محاسبه انواع مالیات در شرکت های مختلف یکی از وظایف کلیدی روزانه یک حسابدار مالیاتی است. حسابداران مالیاتی که دارای صلاحیت و تجربه کافی هستند می توانند در اداره مالیات استخدام شوند.
مسئولیت های حسابدار صنعتی
فارغ التحصیلان رشته حسابداری صنعتی این امکان را دارند که در صنایع مختلف و شرکت های تولیدی مشغول به کار شوند. یکی از مسئولیت های اولیه این حسابداران، قیمت گذاری کالاهای تولید شده در هر صنعت است.
شرح وظایف حسابدار منابع انسانی
حسابدار منابع انسانی فردی است که مسئول نظارت بر هزینه های مربوط به پرسنل در یک سازمان است. این نقش با ارزیابی و سنجش کارایی و عملکرد کارکنان و متعاقبا ارائه گزارش به مدیریت بالاتر، موسسات و سازمان ها را قادر می سازد تا در مورد کارکنان خود تصمیمات آگاهانه اتخاذ کنند.
مسئولیت های حسابدار حقوقی
حسابداری حقوقی زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که یک پرونده مالی یا پرونده ای با جنبه های مالی در دادگاه مطرح شود و قاضی برای تصمیم گیری نیاز به بررسی مالی و نظر کارشناس معتبر دارد. حسابدار حقوقی کلیه اسناد مالی مربوط به پرونده را بررسی و گزارش کارشناسی خود را که قابل اعتراض است به قاضی ارائه می کند تا صدور حکم مقتضی را تسهیل کند.
- سه شنبه ۲۱ اسفند ۰۳ ۱۰:۳۵ ۱۰ بازديد
- ۰ ۰
- ۰ نظر